socha spravedlnosti

Návrh pokuty za zneužití dotace 50 milionů pro farmu Čapí hnízdo, musí být pro Andreje Babiše náramná legrace. Copak asi znamená pokuta 15 milionů pro oligarchu s majetkem přes 70 miliard? Jeho majetek je 10 000 x větší než majetek hodně bohatého občana (7 milionů). Je to podobné, jako ten za krádež 50-ti milionů, dostal pokutu 1500 korun (v případě 10x chudších spoluobčanů vyjde přepočet na 150 Kč). To je úsměvné, že?

Státní zástupce Šaroch, který tu celou šarádu odpovídá, nejdřív (během Babišovy vlády) podání žaloby k soudu všemožně několik let zdržoval. Nakonec to podání trestního oznámení (ještě během Babišovy vlády) odložil. Teprve po opravném zásahu (dnes již bývalého) nejvyššího státního zástupce Zemana, byl vrácen případ k došetření, a to ke stejnému státnímu zástupci, který případ odkládal!. Ten po změně vlády asi ucítil jistou změnu poměrů (ale pro jistotu žádá pro oligarchu jen pokutu). Hraje to státní zástupce na obě dvě strany? Babiš nemá jít do vězení jako každý člověk, ale má podle státního žalobce zaplatit jen pokutu. Co to je ale za trest pro miliardáře, který si ročně jen na státních a evropských dotacích přijde na stovky milionů ročně?

Čapí hnízdo na Letné
Čapí hnízdo na Letné

Přitom o Babišovy se několikrát psalo, jak čerpal dotace neoprávněně nebo chybně. Jedná se tedy minimálně z morálního hlediska o recidivistu? Například kauza čerpání zemědělských dotací od Státního zemědělského fondu  na pozemky Agrofertu, které ve skutečnosti nevlastnil. Na to upozornil novinář Janek Kroupa z Českého rozhlasu. Po zveřejnění reportáže ho ale současný ředitel rozhlasu vyhodil. Novinář Kroupa dopadl stejně jako nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který byl k odchodu donucen ministryní spravedlnosti Benešovou. Protivil se Milošovi Zemanovi a Andreji Babišovi a přišel o práci. Zato Babiš jako ministerský předseda dosazoval všude svoje lidi z koncernu Agrofert (do policie, GIBS, na ministerstva, atd.) a vlastním střetem zájmu se zabýval jen naoko.

Zatímco Babiš dostal za zneužití 50 miliónové dotace návrh trestu pokutu, exposlanec Petr Wolf (ČSSD) za naprosto podobný přečin (zneužití 11 milionové dotace) dostal 6 let vězení (mimochodem, spáchal ten trestný čil v přibližně stejnou dobu jako Babiš). Nápadně nízký nárh trestu evokuje představu, že pro některé jakoby neplatila Ústavou garantovaná rovnost před zákonem. Jak je možné, že za stejný podvod jednomu navrhuje státní zástupce několik let vězení a oligarchovi Babišovi za to samé jen pokutu?

Brzy doufám uvidíme, jestli si i soudce bude myslet to samé, co navrhuje státní zástupce? Tedy, že pokuta za krádež 50 milionů dotací, je pro super bohatého oligarchu odpovídajícím trestem. Člověk, který několik let řídil vládu a byl v každodenním střetu zájmu (musel kvůli tomu ze zasedání vlády opakovaně opouštět) by měl dostat větší trest, a ne menší, něž kterýkoli jiný občan bez vládních pravomocí. Jeho společenská i nebezpečnost jeho konání byla řádově vyšší. Takovou odpovědnost nám Babiš ale neukázal – viz jeho okamžitá snaha o výměnu tehdejšího velitele GIBS  Murína v době, kdy jeho vlastní vláda neměla potvrzenou důvěru ve sněmovně. To vše za tichého souhlasu prezidenta Miloše Zemana, kterému šlo o znovuzvolení.

Osobně si myslím, že jednání Andreje Babiše bylo společensky o hodně nebezpečnější, než jednání exposlance Petra Wolfa. To ale musí posoudit soudy. Uvidíme, jestli dostojí garantovaná zásady rovnosti před zákonem.

Za úřadování předposlední ministryně spravedlnosti Benešové, se tak opakovaně nedělo. Kdo hájil zákon, byl vyhozen. Kdo sloužil Babišovi nebo Zemanovi byl dosazen, vyznamenán, povýšen. Zaplať pánbůh, že ty časy skončily, alespoň ve Strakově akademii Doufejme, že za tři měsíce skončí i v prezidentské kanceláři. Voliči (a novináři) snažte se.

 

——————–

Dovětek:

Opravdu nejdůležitější v oblasti práva je rovnost před zákonem a dostatek veřejných činitelů, kteří takovou rovnost pro nás ostatní vykonávají a zajišťují. Platí to pro zákonodárce, soudce, státní žalobce, politiky i policii a zejména pro všechny jejich kontrolní orgány.

 

příklad dobré praxe:

Debabišizace pokračuje. Ekologickou havárii v Babišově Precheze jeho ministr zamázl, soud kauzu obnovil   Jiří X. Doležal 31.12.2022

 

, , ,
Může vás také zajímat
Latest Posts from Česká politika